Новини компанії

Коли життя вимірюється ін’єкціями, або Секрети приготування вітчизняного інсуліну

Повідомлення про помилку

  • Notice: Undefined index: type в lightbox2_field_formatter_view() (рядок 1051 із /home/indar00/indar.com.ua/www/sites/all/modules/lightbox2/lightbox2.module).
  • Notice: Undefined index: image_style в lightbox2_field_formatter_view() (рядок 1052 із /home/indar00/indar.com.ua/www/sites/all/modules/lightbox2/lightbox2.module).
  • Notice: Undefined index: lightbox_style в lightbox2_field_formatter_view() (рядок 1053 із /home/indar00/indar.com.ua/www/sites/all/modules/lightbox2/lightbox2.module).

За офіційною статистикою, 1,3 млн українців мають діагноз цукровий діабет, кожен шостий серед них є інсулінозалежним. Саме від щоденної дози інсуліну залежить якість їхнього життя. Аби на свої очі побачити, як виготовляють цей препарат і чи є він гідним конкурентом імпортним лікам, СіД завітав на єдине в Україні державне підприємство-виробник інсуліну, на завод, який фактично є прототипом підшлункової залози.

Торік ПрАТ «Індар» держава повернула у свою власність після періоду рейдерського захоплення. Нині це підприємство є стратегічним для України, адже надає нашій державі інсулінову незалежність. Річ у тім, що понад 40% інсулінозалежних українців використовують саме вітчизняний препарат. Також це підприємство є єдиним в Україні та одним з небагатьох у світі з повним циклом виробництва (від субстанцій до готових лікарських форм) генно-інженерних препаратів інсуліну. «Вражений високотехнологічністю індарівського виробництва, – відзначив президент НАН України Борис Патон, відвідавши завод. – Тут практично вперше у нашій державі запроваджено стандарти GMP – стандарти найкращого виробництва. Це чудова ілюстрація українських біотехнічних можливостей». Проте побачити її може аж ніяк не кожен – доступ на підприємство суворо обмежений, а без спецодягу та взуття за його поріг переступити зась, адже тут дуже стежать за стерильністю виробництва.

Усі приміщення заводу поділено на чотири класи чистоти. У «сірій» зоні, найменш стерильній, можна вільно пересуватися та спостерігати за усім процесом виробництва крізь вікна у стінах. У зону «а» – чисте приміщення – входити дозволено лише відповідальним працівникам у спецодязі – комбінезоні, із закритими руками та обличчям. У приміщення класу «b» заходити можна, але для цього потрібно одягнути на ноги додатково бахіли та минути спеціальний шлюз. Річ у тім, що у зону «а» та «b» подається спеціально очищене повітряне, а його потрібно берегти. Для його виготовлення на підприємстві цілодобово працюють дві окремі великі дільниці, які фільтрують та зволожують повітря, у холодну пору року ще й підігрівають, і тільки потім подають безпосередньо в чисті приміщення. Так само цілодобово готується вода фармацевтичної якості – проходить стадію знезалізнення, фільтрацію і зворотний осмос.

Використовуючи наукові розробки українських учених, фахівці «Індару» впровадили власну технологію виробництва інсулінів. За допомогою генної інженерії вони змушують бактерії кишкової палички ешеріхія колі виробляти попередник інсуліну, на 100% ідентичний тому інсуліну, який виробляється в організмі людини. Аби виділити попередник інсуліну, спершу на дільниці ферментації у реакторах нарощують бактеріальну масу. Щоб виділити із попередника інсулін, з ним проводять низку біохімічних реакцій, видаляючи зайві амінокислоти та інші домішки. Далі – численні стадії очищення, кристалізація та розчинення, аби довести чистоту інсуліну до 99%. Це і є інсулін людини – активна діюча речовина у готових лікарських засобах інсуліну. Загалом на створення інсуліну потрібно приблизно 1,5 місяці. Слід зізнатися, що розгледіти бодай один епізод цього складного процесу годі, його ретельно приховують від стороннього ока численні апарати та хитромудрі установки, які навіть фотографувати заборонено, аби шпигуни не викрали український рецепт виготовлення інсуліну.

Після того як готовий препарат запаковано та помарковано, протягом двох тижнів він перебуває у велетенському холодильнику-складі на карантині. Упродовж цього періоду у лабораторіях здійснюють контроль якості інсуліну (перевіряють близько двох тисяч показників) і тільки після цього препарат підлягає реалізації.
– Наш інсулін випускають у трьох лікарських формах, – розповіла голова правління з питань якості Людмила Соляник. – Інсулін короткої дії, який починає діяти через 30 хв після введення, інсулін подовженої дії (починає діяти через 1,5–2 год після введення і діє протягом 12 год) та комбінований інсулін (суміш «короткого» й «довгого» в одній лікарській формі).

Слід зауважити, що український інсулін має попит за кордоном, зокрема його щодня використовують близько 220 тис. пацієнтів у Бразилії. Знаковим для ПрАТ «Індар» буде і 2013 рік, адже підприємство планує відкрити нову сторінку – суттєво розширити асортимент препаратів для хворих на цукровий діабет, впровадивши власні технології виробництва аналогових форм інсуліну, тобто інсулін нового покоління. Також за словами голови правління ПрАТ «Індар» Любові Вишневської, найближчим часом на заводі вироблятимуть не тільки інсулін, а й препарати для боротьби з туберкульозом та СНІДом.
Інна СЕМЕНЮК, м. Київ

Цукровий діабет нині визнано неінфекційною епідемією ХХІ століття, адже це захворювання посідає третє місце після серцево-судинних та онкологічних. За даними ВООЗ, у світі кожні сім секунд діагностують два нові випадки діабету й одна людина помирає через його ускладнення. Менше ніж за 20 років число хворих на цукровий діабет у світі збільшилося у шість разів і кожні 12–15 років ця цифра подвоюватиметься. За прогнозами вчених, до 2030 року діабет стане провідною причиною смерті у світі.